Er tykktarmen din skadet, syk eller rammet av betennelse, og forårsaker tarmen problemer med å tømme seg for avføring, kan det være at en stomi er nødvendig for deg. Når det er tykktarmen som forårsaker problemer, er det ofte en colostomi man får. Her legges tykktarmen ut gjennom et hull i huden og bukveggen, hvor avføringen kommer ut.
Det er forskjellige årsaker til at en colostomi må anlegges, og du kan lese mer om dem nedenfor. Få også svar på typiske spørsmål om colostomi samt tips om hvor du kan få svar på andre spørsmål.
Hva er en colostomi, og hvordan lages den?
En colostomi er en åpning i huden hvor tykktarmen er ført ut gjennom bukveggen. Hensikten med denne åpningen er at innholdet i tykktarmen kan komme ut gjennom stomien i stedet for endetarmen, hvor avføring og magegass normalt forlater kroppen. En colostomi kan lages forskjellige steder på tarmen, avhengig av hvor den syke delen av tykktarmen befinner seg. Typisk anlegges en colostomi på venstre side av magen.
En colostomioperasjon kan utføres på to forskjellige måter: kikkhullsoperasjon og åpen operasjon. Kikkhullsoperasjonen er den mest brukte metoden. Her lager kirurgen tre små hull i magen. Bukhulen blåses opp for å skape plass, og deretter føres kikkerten inn, hvor kirurgen finner det tarmstykket som skal brukes til colostomien. Tarmen løsnes, trekkes ut gjennom et hull i bukveggen, åpnes og vrenges ut, og kirurgen lager den endelige stomien.
I noen tilfeller kan en åpen operasjon være nødvendig. Her lager kirurgen et snitt i bukveggen der stomien skal være. Deretter løsnes tarmen og trekkes ut gjennom hullet i bukveggen. Tarmen vrenges ut, og kirurgen lager den endelige stomien.
Hvorfor får man en colostomi?
Det finnes forskjellige sykdommer og lignende som kan forårsake en colostomi. Typiske årsaker er:
Betennelse i tykktarmsutposninger (divertikulitt)
Utposninger i slimhinnen på tykktarmen hvor det kan utvikles betennelse. Symptomer på dette kan være smerter og ømhet i nedre, venstre del av magen, feber, manglende tarmfunksjon og oppkast.
Crohns sykdom:
En kronisk betennelsestilstand i tarmen som kan sitte forskjellige steder i mage- og tarmsystemet. Typiske symptomer er diaré, ubehag i mageregionen, feber, tretthet og vekttap.
Ulcerøs kolitt:
En kronisk tilstand av betennelse i tykktarmen. Symptomer på betennelsen kan være blodig avføring, hyppig avføring, diaré, ubehag i magen, tretthet, blodmangel og generell uvelhet.
Kreft i tykktarm eller endetarm:
En av de hyppigste kreftformene med symptomer som blødning i tarmen, smerter, vekttap, endringer i avføringsvaner og lav blodprosent.
Skader og/eller hull på tykktarmen:
Her kan avføring ende i bukhulen og forårsake betennelse. Har man hull i tarmen, opplever de fleste svært sterke smerter øverst i magen. Smertene oppstår vanligvis veldig plutselig.
Praktiske opplysninger om colostomi
Skal du få en colostomi, er det vanlig at det dukker opp mange spørsmål. Nedenfor finner du noen spørsmål som ofte går igjen.
Hvordan er avføringen som kommer ut av colostomien?
Kort tid etter din colostomioperasjon er det veldig vanlig at avføringen er løs og muligens inneholder blod. Etter et par uker bør avføringen stabilisere seg. Etter 1-4 uker vil avføringen sannsynligvis være som før operasjonen.
Hvordan ser stomien ut?
Stomien har en rød farge og er våt og varm. Stomien kan sammenlignes litt med hvordan slimhinnen i munnen ser ut og føles som. Stomien kan blø litt ved berøring, men dette er helt normalt. Igjen kan det sammenlignes med munnen, hvor det ikke er uvanlig at tannkjøttet også kan blø litt ved berøring med tannbørste eller tanntråd.
Må jeg spise noe spesielt hvis jeg har en colostomi?
De færreste mennesker med colostomi må foreta endringer i kostholdet. Spiser du sunt og variert fra før, er sannsynligheten for endringer enda mindre. Det er dog alltid lurt å tygge maten godt, spise regelmessig, drikke minst to liter vann om dagen og spise fiberrikt.
Har du mye luft i magen, og dette forårsaker problemer, ubehag eller smerter, kan du forsøke å redusere inntaket av matvarer som forårsaker gass. Dette gjelder for eksempel forskjellige typer kål, løk, bønner, brokkoli, sterkt krydder, kunstige søtstoffer, kullsyreholdig drikke og tyggegummi.
Har du spørsmål om colostomi?
Det er helt normalt. Å skulle få en colostomi er en stor livsendring. Derfor er det også viktig at du ikke holder spørsmålene dine inne, men i stedet stiller dem slik at du får svarene du trenger. Coloplast, som blant annet produserer produkter til stomi, har et uforpliktende tilbud hvor du kan stille dine spørsmål og diskutere tankene dine uten kostnad.
Tilbudet heter Coloplast Assistanse og består blant annet av flere profesjonelle og hjelpsomme sykepleiere som snakker med stomipasienter daglig. Vil du snakke med dem og diskutere spørsmålene og eventuelle bekymringer du måtte ha, kan du kontakte dem telefonisk alle hverdager fra kl. 09:00-16:00 eller sende dem en e-post hele døgnet rundt.