Hvordan implementere teknisk SEO på en e-handelsside?

Hvordan implementere teknisk SEO på en e-handelsside

Innholdsfortegnelse

I dagens digitale tidsalder er det ikke lenger en trend å ha en e-handelsside, men en nødvendighet. Med økningen i netthandel har konkurransen blant e-handelsbedrifter aldri vært hardere. Se for deg å bruke tid, penger og kreativitet i å utvikle e-handelsplattformen din, bare for å se den tapt i havet av internett, usynlig for målgruppen din. Hvorfor? Fordi det er begravet dypt i søkemotorresultatene. Hvis dette scenariet sender frysninger nedover ryggraden din, er du ikke alene. Den harde realiteten er at uten å implementere effektive tekniske SEO-strategier, kan e-handelssiden din like gjerne være usynlig.

1. Gjennomfør en SEO-revisjon

Før du implementerer teknisk SEO, er det viktig å gjennomføre en grundig SEO-revisjon av nettstedet. Dette innebærer å analysere nettstedets struktur, innhold og tekniske aspekter for å identifisere områder som trenger forbedring. Revisjonen bør dekke følgende:

Gjennomfør en SEO-revisjon

Nettstedets struktur:

Sørg for at siden har en klar og logisk struktur, med et tydelig hierarki av sider og kategorier. En godt organisert nettstedstruktur hjelper søkemotorer med å forstå innholdet og navigere effektivt gjennom nettstedet. Det gir også en bedre brukeropplevelse ved å gjøre det enklere for besøkende å finne det de leter etter.

For å optimalisere nettstedstrukturen, start med å gå gjennom hovednavigasjonen og sørg for at den er intuitiv og brukervennlig. Sørg for at alle viktige sider er lett tilgjengelige fra hovedmenyen. Vurder også å implementere brødsmuler, som gir flere navigasjonsalternativer og forbedrer den generelle brukeropplevelsen.

Analyser i tillegg URL-strukturen til nettstedet. Nettadresser bør være beskrivende og inneholde relevante søkeord. Unngå å bruke lange, komplekse nettadresser som er vanskelige for søkemotorer og brukere å forstå. Sikt i stedet etter korte og konsise nettadresser som nøyaktig representerer innholdet på siden.

Innholdskvalitet:

Høykvalitets og relevant innhold er ryggraden i enhver vellykket SEO-strategi. Gjennomgang av nettstedets innhold er et avgjørende skritt i SEO-revisjonsprosessen. Her er noen aspekter å vurdere:

 • Produktbeskrivelser: Vurder produktbeskrivelsene på nettstedet. Er de unike, informative og overbevisende? Representerer de produktene nøyaktig og målretter mot relevante søkeord? Forbedre produktbeskrivelser som er tynne eller duplisert.
 • Metatagger: Analyser metataggene, inkludert titteltaggene og metabeskrivelsene. Er de konsise, overbevisende og optimalisert med relevante søkeord? Sørg for at hver side har en unik og beskrivende metakode.
 • Intern kobling: Undersøk den interne koblingsstrukturen til nettstedet. Er det nok interne lenker mellom relevante sider? Intern kobling hjelper søkemotorer med å forstå nettstedets arkitektur og forbedrer brukernavigasjonen.

Tekniske problemer:

Tekniske problemer kan hindre et nettsteds ytelse og påvirke søkemotorrangeringen negativt. Ved å gjennomføre en SEO-revisjon kan du identifisere og løse disse problemene. Her er noen tekniske aspekter å fokusere på:

 • Ødelagte koblinger: Ødelagte koblinger kan skade brukeropplevelsen og hindre søkemotorgjennomgang. Bruk verktøy for å identifisere og fikse eventuelle ødelagte koblinger på nettstedet.
 • Sidehastighet: Sakte lastende sider kan føre til høyere fluktfrekvens og lavere rangering. Evaluer nettstedets sidehastighet og optimaliser den ved å komprimere bilder, forminske kode og utnytte nettleserbufring.
 • Mobilbrukbarhet: Med den økende bruken av mobile enheter, er det avgjørende å sikre at nettstedet er mobilvennlig. Test nettstedets mobilbrukbarhet og optimaliser det for en sømløs opplevelse på tvers av ulike enheter.

Marketin.no er et ledende digitalt markedsføringsbyrå som spesialiserer seg på SEO og e-handelsløsninger. Med et team av erfarne fagfolk hjelper vi bedrifter med å optimalisere sin online tilstedeværelse og drive organisk trafikk til e-handelssidene deres.

2. Optimaliser nettstedsstruktur og navigering

Et godt strukturert nettsted med tydelig navigasjon er avgjørende for både brukere og søkemotorer. Her er noen tips for å optimalisere nettstedets struktur og navigering:

Optimaliser nettstedsstruktur og navigering

Fjern kategorier og underkategorier:

Et av de første trinnene for å optimalisere nettstedets struktur er å organisere produktene eller innholdet i klare kategorier og underkategorier. Dette hjelper brukere og søkemotorer raskt å finne det de leter etter. Ved å gruppere lignende elementer sammen, gjør du det lettere for besøkende å navigere gjennom nettstedet ditt og finne informasjonen de trenger.

Hvis du for eksempel har et e-handelsnettsted som selger klær, kan du kategorisere produktene dine i seksjoner som «Herreklær», «Dameklær» og «Tilbehør». Innenfor hver kategori kan du dele inn varene ytterligere i underkategorier som “Topper”, “Underdeler”, “Sko” og så videre. Denne hierarkiske strukturen forenkler nettleseropplevelsen for brukere og gir en logisk organisasjon for søkemotorer.

Produktsider:

Hver produktside på nettstedet ditt bør ha en unik og beskrivende URL. Dette hjelper ikke bare søkemotorer med å identifisere og indeksere sidene dine mer effektivt, men forbedrer også brukeropplevelsen. En klar og kortfattet URL som gjenspeiler produktets navn eller nøkkelfunksjoner gjør det lettere for besøkende å huske og dele siden.

Optimaliser i tillegg hver produktside for relevante søkeord. Gjennomfør søkeordundersøkelser for å identifisere termene brukere søker etter når de leter etter produkter som dine. Inkorporer disse søkeordene naturlig i sidetitler, overskrifter, produktbeskrivelser og metakoder. Vær imidlertid forsiktig med å overdrive det med søkeordstopping, da dette kan ha en negativ innvirkning på søkemotorrangeringene dine.

Intern kobling:

Intern kobling er et annet viktig aspekt ved å optimalisere nettstedstrukturen og navigasjonen. Ved å koble sammen relaterte sider og kategorier på nettstedet ditt, skaper du et nettverk av sammenkoblet innhold som kommer både brukere og søkemotorer til gode.

Når du lenker internt til andre relevante sider, gir du brukerne tilleggsinformasjon og ressurser, og oppmuntrer dem til å utforske mer av nettstedet ditt. Dette kan øke tiden du bruker på nettstedet ditt, redusere fluktfrekvensen og forbedre det generelle brukerengasjementet. Fra et søkemotorperspektiv hjelper intern kobling søkeroboter med å oppdage og gjennomsøke sidene dine mer effektivt, og forbedre nettstedets indekserbarhet.

For å implementere intern kobling effektivt, identifiser nøkkelsider eller kategorier som du ønsker å prioritere. Fra disse sidene kan du koble til relatert innhold ved å bruke beskrivende ankertekst. Hvis du for eksempel har et blogginnlegg om «10 motetrender for våren», kan du internt lenke til spesifikke produktsider som tilsvarer hver trend.

3. Optimaliser metakoder og titler

Metakoder og titler er avgjørende for søkemotoroptimalisering. Her er noen tips for å optimalisere metakoder og titler:

Titteltagger:

Tittelkoder er HTML-elementer som spesifiserer tittelen på en nettside. De vises som klikkbare lenker i søkemotorresultatsider (SERP) og nettlesere. Her er noen viktige tips for å optimalisere titteltaggene dine:

 • Unike titler: Hver side på nettstedet ditt bør ha en unik tittelkode. Unngå å bruke generiske titler på flere sider, da dette kan forvirre søkemotorer og brukere.
 • Beskrivende titler: Lag titler som nøyaktig gjenspeiler innholdet på hver side. Bruk relevante søkeord eller fraser som beskriver hva siden handler om. For eksempel, på en e-handelsside, sørg for at titteltaggen for hver produktside inkluderer produktnavnet og nøkkelfunksjonene.
 • Optimal lengde: Hold titteltaggene dine kortfattede og innenfor den anbefalte lengdegrensen på rundt 50–60 tegn. Titler som er for lange kan bli avkortet i søkeresultatene, noe som gjør dem mindre effektive.

Metabeskrivelser:

Metabeskrivelser gir konsise oppsummeringer av nettsideinnhold. Selv om de ikke direkte påvirker søkerangeringene, påvirker de i stor grad klikkfrekvensene fra søkeresultatene. Følg disse tipsene for å optimalisere metabeskrivelsene dine:

 • Overbevisende innhold: Lag engasjerende og overbevisende metabeskrivelser som lokker brukere til å klikke på linken din. Fremhev unike salgsargumenter, fordeler eller handlingsfremmende uttrykk for å oppmuntre til brukerengasjement.
 • Relevans: Sørg for at metabeskrivelsene dine representerer innholdet på hver side nøyaktig. Unngå villedende eller generiske beskrivelser som kan skuffe brukere og føre til økte fluktfrekvenser.
 • Ideell lengde: Sikt etter metabeskrivelser mellom 150-160 tegn for å forhindre at de blir avkortet i søkeresultatene. Få hvert ord til å telle ved å bruke et kortfattet og virkningsfullt språk.

Søkeordforskning:

Søkeordundersøkelser er et kritisk skritt for å optimalisere metakodene og titlene dine. Ved å identifisere relevante søkeord og fraser kan du tilpasse innholdet ditt til det målgruppen din søker etter. Følg disse trinnene for å utføre effektiv søkeordundersøkelse:

 • Identifiser målsøkeord: Bruk søkeordundersøkelsesverktøy for å finne søkeord relatert til nettstedets innhold. Vurder søkevolum, konkurranse og relevans når du velger målsøkeord.
 • Tilordne nøkkelord til sider: Tilordne spesifikke søkeord til hver side basert på deres relevans. For eksempel, hvis du har en e-handelsside, sørg for at relevante produktsøkeord er integrert i titteltaggene og metabeskrivelsene til de respektive produktsidene.
 • Unngå nøkkelordfylling: Selv om det er viktig å inkludere søkeord, unngå å overbruke dem unaturlig. Oppretthold en balanse og sørg for at metataggene og titlene dine leses naturlig og gir verdifull informasjon til brukerne.

4. Optimaliser bilder og videoer

Optimalisering av bilder og videoer er avgjørende for å forbedre nettstedets søkemotorrangering og brukeropplevelse. Her er noen tips for å optimalisere bilder og videoer:

Optimaliser bilder og videoer

Bildekomprimering:

Et av de viktigste trinnene for å optimalisere bilder er å komprimere dem for å redusere filstørrelsen. Ved å gjøre det kan du forbedre sidens lastetider betydelig, noe som er avgjørende for å beholde besøkende på nettstedet ditt. Sakte lastende sider kan føre til en høyere fluktfrekvens, noe som påvirker søkemotorrangeringene negativt.

For å komprimere bildene dine kan du bruke ulike verktøy og teknikker. Det finnes nettsteder for bildekomprimering på nett som automatisk optimaliserer bildene dine uten å gå på bekostning av kvaliteten. I tillegg kan du bruke bildekomprimeringsprogramvare eller plugins spesielt utviklet for weboptimalisering.

Bilde Alt-tagger:

Alt-tagger, også kjent som alternativ tekst, spiller en viktig rolle i å optimalisere bildene dine for søkemotorer. Alt-tagger gir beskrivende tekst som hjelper søkemotorsøkeprogrammer å forstå innholdet i bildet. Å inkludere relevante søkeord eller synonymer i alt-taggene dine kan ytterligere forbedre nettstedets synlighet i søkemotorresultater.

Når du legger til alt-tagger til bildene dine, sørg for at de beskriver bildet nøyaktig uten å være for lange. Ved å fokusere på klarhet og relevans kan du forbedre tilgjengeligheten til nettstedet ditt også for synshemmede brukere.

Videooptimalisering:

Når du laster opp videoer til nettstedet ditt, sørg for at du gir dem beskrivende titler, beskrivelser og tagger. Optimaliser disse elementene ved å inkludere relevante søkeord eller synonymer som stemmer overens med videoens innhold. Dette vil hjelpe søkemotorer med å forstå hva videoen din handler om og forbedre sjansene for å vises i relevante søk.

Riktig innebygging av videoer på nettstedet ditt er avgjørende for optimal ytelse. Sørg for at videoene dine er innebygd med riktig videospiller og plattform. Dette sikrer kompatibilitet på tvers av ulike enheter og nettlesere, og gir en sømløs seeropplevelse for de besøkende.

Videoer kan forbruke betydelig båndbredde og påvirke nettstedets lastehastighet. For å redusere dette, bør du vurdere å implementere lazy loading-teknikker eller bruke videovertsplattformer som gir optimaliserte avspillingsopplevelser. Ved å optimalisere videoavspilling kan du opprettholde et nettsted som laster raskt uten å gå på akkord med kvaliteten på det visuelle innholdet ditt.

5. Forbedre mobilbrukervennligheten

Med flertallet av brukerne som har tilgang til internett via mobile enheter, er det viktig å sikre at nettstedet er mobilvennlig. Her er noen tips for å forbedre mobilbrukbarheten:

Responsiv utforming:

Det første steget mot å forbedre mobilbrukbarheten er å sikre at nettstedet ditt har et responsivt design. Et responsivt nettsted tilpasser seg ulike skjermstørrelser og enheter, og gir en konsistent og brukervennlig opplevelse over hele linja. Dette betyr at enten en bruker går inn på nettstedet ditt på en smarttelefon, nettbrett eller skrivebord, vil innholdet og oppsettet automatisk justeres for optimal visning.

Å ha et responsivt design forbedrer ikke bare den generelle brukeropplevelsen, men hjelper også med søkemotoroptimalisering (SEO). Google anser mobilvennlighet som en rangeringsfaktor, så det å ha en responsiv nettside kan ha en positiv innvirkning på søkemotorrangeringene dine.

Mobilvennlig navigering:

Et annet viktig aspekt ved mobilbrukbarhet er navigeringen på nettstedet ditt. Brukere skal enkelt kunne finne det de leter etter og navigere gjennom nettstedet ditt uten problemer på sine mobile enheter. Her er noen tips for å gjøre navigasjonen mobilvennlig:

 • Forenkle menyen: Hold menyalternativene konsise og relevante. Unngå å overbefolke menyen med for mange elementer, da det kan gjøre det vanskelig for brukerne å navigere.
 • Bruk en hamburgermeny: Bruk et hamburgermenyikon, som utvides for å vise menyalternativene når du klikker. Dette sparer verdifull skjermplass og sikrer en rotfri mobilopplevelse.
 • Implementer en klebrig navigasjonslinje: Vurder å bruke en klebrig navigasjonslinje som forblir synlig øverst eller nederst på skjermen mens brukerne ruller. Dette gir enkel tilgang til viktige navigasjonselementer til enhver tid.

Husk at et godt strukturert og brukervennlig navigasjonssystem er avgjørende for å lede mobilbrukere sømløst gjennom nettstedet ditt.

Sidehastighet:

I dagens fartsfylte verden forventer brukere at nettsteder laster raskt på sine mobile enheter. Et nettsted som laster sakte, frustrerer ikke bare brukere, men kan også føre til høyere fluktfrekvens og lavere søkemotorrangeringer. For å forbedre nettstedets sidehastighet, optimalisere bilder, forminske CSS- og JavaScript-filer og utnytte nettleserbufring. Test nettstedets hastighet regelmessig ved å bruke verktøy som Google PageSpeed ​​Insights eller GTmetrix og foreta nødvendige optimaliseringer for å sikre en jevn og rask nettleseropplevelse for mobilbrukerne.

6. Overvåk og analyser ytelse

Overvåking og analyse av nettstedets ytelse er avgjørende for å identifisere områder som trenger forbedringer og spore effektiviteten til SEO-innsatsen. Her er noen tips for å overvåke og analysere ytelsen:

 Overvåk og analyser ytelse

Google Analytics:

Et av de kraftigste verktøyene for å overvåke nettstedets ytelse er Google Analytics. Ved å integrere dette gratisverktøyet på nettstedet ditt, kan du få verdifull innsikt i trafikken på nettstedet ditt, engasjementmålinger og konverteringsfrekvenser.

Med Google Analytics kan du spore nøkkelresultatindikatorer som antall besøkende på nettstedet ditt, gjennomsnittlig tid brukt på hver side og fluktfrekvensen. Disse dataene kan hjelpe deg med å forstå hvordan brukere samhandler med nettstedet ditt og identifisere områder som kan kreve forbedringer.

I tillegg gir Google Analytics verdifull informasjon om kildene til trafikk på nettstedet ditt. Du kan finne ut om brukere finner nettstedet ditt gjennom organisk søk, sosiale medieplattformer eller henvisningslenker. Ved å forstå hvilke kanaler som driver mest trafikk, kan du optimalisere markedsføringstiltakene dine deretter.

Search Console:

Google Search Console er et annet uunnværlig verktøy som kan gi deg verdifull innsikt i nettstedets ytelse. Dette verktøyet lar deg overvåke hvordan nettstedet ditt vises i søkemotorresultater og analysere ytelsen til nettsidene dine.

Med Search Console kan du spore beregninger som visninger, klikk og gjennomsnittlig plassering på søkemotorresultatsider (SERP). Ved å gå gjennom disse dataene kan du identifisere hvilke søkeord og sider som leder trafikk til nettstedet ditt og ta informerte beslutninger om SEO-strategien din.

I tillegg gir Search Console informasjon om gjennomsøkingsfeil, indekseringsstatus og mobilbrukbarhet. Ved å ta opp eventuelle problemer fremhevet av Search Console, kan du sikre at nettstedet ditt er fullt optimalisert for søkemotorer og forbedrer sjansene dine for å rangere høyere i SERP-er.

SEO-verktøy:

I tillegg til Google Analytics og Search Console kan ulike SEO-verktøy hjelpe deg med å overvåke og analysere nettstedets ytelse. Verktøy som Ahrefs og SEMrush gir omfattende innsikt i nettstedets SEO-ytelse, inkludert søkeordrangeringer, tilbakekoblingsprofiler og konkurrentanalyse.

Ved å bruke disse verktøyene kan du spore søkeordrangeringene dine og identifisere muligheter for å forbedre synligheten for organisk søk. Du kan også analysere dine konkurrenters strategier og lære av deres suksesser og fiaskoer.

Dessuten tilbyr SEO-verktøy ofte funksjoner som nettstedsrevisjoner, som kan identifisere tekniske problemer som kan påvirke nettstedets ytelse. Ved å løse disse problemene umiddelbart, kan du forbedre nettstedets hastighet, brukeropplevelse og generelle SEO-ytelse.

7. Hold deg oppdatert med beste praksis

Teknisk SEO er i stadig utvikling, og det er viktig å holde seg oppdatert med de siste beste praksisene og algoritmeoppdateringene. Her er noen tips for å holde deg oppdatert

SEO-blogger:

Å følge anerkjente SEO-blogger er en fin måte å holde seg informert om de siste trendene og beste praksis i bransjen. To av de mest pålitelige kildene for SEO-informasjon er Moz og Search Engine Land. Disse bloggene publiserer jevnlig innsiktsfulle artikler, casestudier og ekspertuttalelser om et bredt spekter av SEO-emner. Ved å abonnere på deres nyhetsbrev eller RSS-feeds kan du motta oppdateringer direkte i innboksen din og holde deg oppdatert med den siste utviklingen.

SEO-konferanser:

Å delta på SEO-konferanser og -workshops er en utmerket måte å forbedre dine kunnskaper og ferdigheter innen teknisk SEO. Disse arrangementene samler bransjeeksperter, tankeledere og likesinnede fagfolk som brenner for SEO. Ved å delta på disse konferansene kan du få verdifull innsikt, lære nye teknikker og ligge i forkant.

Under disse konferansene deler eksperter sine erfaringer, strategier og suksesshistorier. Du kan lære om de siste algoritmeoppdateringene, nye trender og banebrytende verktøy. I tillegg kan nettverk med andre SEO-fagfolk gi deg muligheter til å utveksle ideer, samarbeide om prosjekter og bygge langvarige relasjoner.

Algoritmeoppdateringer:

Søkemotoralgoritmer er i stadig endring, og å følge med på disse oppdateringene er avgjørende for å opprettholde og forbedre søkerangeringene dine. Google, for eksempel, ruller regelmessig ut algoritmeoppdateringer som påvirker søkeresultater og rangeringsfaktorer. Ved å holde deg informert om disse oppdateringene kan du forstå hvordan de kan påvirke nettstedets ytelse og gjøre de nødvendige justeringene til SEO-strategiene dine.

For å holde deg oppdatert med algoritmeoppdateringer kan du følge anerkjente SEO-nyhetskilder, abonnere på nyhetsbrev for nettredaktører og bli med i nettsamfunn der SEO-fagfolk diskuterer de siste endringene. Ved å overvåke disse kildene kan du holde deg informert om algoritmeoppdateringer og tilpasse SEO-strategiene dine deretter.

Ved å følge disse trinnene kan e-handelssider sikre at de er teknisk optimalisert for søkemotorer og bedre posisjonert for å tiltrekke seg og engasjere seg med målgruppen.