Min første katastrofe med oppvaskmaskinfilter
Jeg husker første gang jeg skjønte at oppvaskmaskinen min hadde et filter som trengte rengjøring. Det var ikke en hyggelig opplevelse, altså. Maskinen hadde begynt å lukte som en gammel fiskebod, og oppvasken kom ut med hvite flekker og matbiter hengende på glassene. Jeg trodde maskinen var ødelagt og ringte faktisk til reparatør før jeg googlet meg frem til at jeg bare måtte… rense filteret.
Det var en real øyeåpner! Etter å ha jobbet med oppvaskmaskinvedlikehold i årevis (både mine egne og naboens maskiner), har jeg lært at
hvordan rense filteret i oppvaskmaskinen er en av de viktigste tingene enhver huseier må kunne. Det er faktisk ikke så verst som det høres ut – og det kan spare deg for tusenvis av kroner i reparasjoner.
La meg dele alt jeg har lært gjennom mange år med oppvaskmaskinproblemer, frustrasjon og til slutt – mestring. Etter å ha gjort dette hundrevis av ganger, både på min egen maskin og hjulpet venner og familie, kan jeg love deg at det blir mye enklere enn du tror. Og lukta? Den forsvinner helt!
Hvorfor filterrensing er så viktig (og hva som skjer hvis du ikke gjør det)
Personlig lærte jeg viktigheten av filterrensing på den harde måten. Min første Bosch-maskin (kjøpt brukt på Finn) gikk i dass etter bare to år fordi jeg ikke visste at filteret måtte renses. Serviceteknikeren som kom sa rett ut: “Dette kunne vært unngått med enkel vedlikehold.”
Oppvaskmaskinens filter fungerer som nyrene i kroppen din – det filtrerer bort all dritten så det rene vannet kan sirkulere. Når filteret tettes til, skjer flere ting samtidig:
Vannet kan ikke sirkulere ordentlig, noe som betyr at oppvasken ikke blir ren. Matbiter og fett samler seg opp og begynner å råtne (derav lukta). Pumpen må jobbe hardere, noe som sliter den ut raskere. Avløpet kan bli blokkert, og da har du vann stående i bunnen av maskinen.
Jeg har sett naboens maskin som ikke hadde blitt rengjort på tre år. Filteret var så tilstoppet at det så ut som en grå, glitrende suppe. Det tok oss nesten en time å få det rent, og maskinen fungerte som ny etterpå!
Økonomiske konsekvenser
En ny oppvaskmaskin koster fra 4000 til 15000 kroner, avhengig av merke og modell. En filterrensing tar 10-15 minutter og koster deg null kroner (bortsett fra litt oppvaskmiddel). Regningen er ganske enkel, eller hva?
En reparatør tar gjerne 800-1200 kroner bare for å komme på døra, pluss deler og arbeid. Sist jeg sjekket hos Elkjøp og Power, var en pumpe til en standard oppvaskmaskin rundt 1500-2500 kroner – pluss montering.
Forberedelser og planlegging
Når du bør rense filteret
Gjennom årene har jeg utviklet et system for når filteret trenger rengjøring. Jeg pleier å sjekke det hver måned, men renser det vanligvis hver 2-3 måned avhengig av hvor mye vi bruker maskinen.
Her er tegnene jeg ser etter (som du også bør være oppmerksom på):
Oppvasken kommer ut med matbiter eller hvite flekker. Det lukter vondt når du åpner maskinen. Vannet står igjen i bunnen etter en vask. Maskinen høres annerledes ut – mer bråkete eller anstrengt. Vasketiden virker å ta lengre tid.
Hvis du har hard vann (som vi har her i deler av Vestfold), må du rense oftere. Jeg lærte dette da jeg flyttet fra Oslo til Tønsberg – kalkavleiringene kom mye raskere!
Utstyr du trenger
Det fine med filterrensing er at du sannsynligvis har alt du trenger hjemme allerede:
- En skål eller beholder stor nok til å holde filteret
- Varm vann
- Oppvaskmiddel (jeg bruker vanlig Antibac)
- En myk børste (gammel tannbørste fungerer perfekt)
- Kjøkkenpapir eller rene kluter
- Gummihansker (ikke nødvendig, men jeg foretrekker det)
Noen ganger trenger du også:
Natron – fantastisk for hardnakkede lukter. Koster rundt 15-20 kroner på Rema eller Kiwi.
Hvit eddik – hjelper med kalkavleiringer.
En lommelykt – noen oppvaskmaskiner har dårlig belysning.
Sikkerhetsforberedelser
Dette er ikke farlig arbeid, men jeg har noen råd basert på egne erfaringer:
Slå alltid av maskinen på hovedbryter først. Jeg gjorde ikke det en gang og fikk en real overraskelse da maskinen plutselig startet en skyllesyklus! Vent til maskinen er avkjølt hvis den nettopp har vært i bruk. Stålet kan være overraskende varmt.
La være å bruke sterke kjemikalier som klorin eller ammoniaxx. Det kan skade gummipakningene. Jeg lærte dette da jeg var litt vel ivrig med Ajax en gang…
Steg-for-steg guide: Hvordan rense filteret i oppvaskmaskinen
Steg 1: Forbered maskinen
Først slår jeg av oppvaskmaskinen helt – ikke bare på knappen foran, men jeg trekker ut støpslet eller slår av sikringen. Det høres kanskje overdrevent ut, men jeg har opplevd at maskinen startet av seg selv mens jeg holdt på (moderne maskiner har sensorer som kan utløses).
Åpne døra og ta ut alle kurver og bestikkholdere. Dette gir deg bedre tilgang og hindrer at du mister små deler ned i maskinen. Sjekk at det ikke står vann i bunnen – hvis det gjør det, har du sannsynligvis funnet problemet!
Steg 2: Finn filteret
Nå kommer det morsomme (eller litt ekkle) øyeblikket. Filteret sitter alltid i bunnen av maskinen, men plasseringen varierer litt mellom merker. På min Electrolux sitter det midt i bunnen, mens søsterens Siemens har det litt til høyre.
Se etter en rund eller sylindrisk ting som stikker opp fra bunnen. Det kan være:
– En dreieknott med håndtak
– En sylindrisk del med riller
– Noen ganger to deler – et grovfilter og et finfilter
På min første maskin tok det meg faktisk ti minutter å finne filteret fordi jeg trodde det var en fast del av maskinen. Don’t be me – se etter noe som ser ut som det kan skrus av!
Steg 3: Ta ut filteret
Her blir det interessant. De fleste filter skrus ut ved å dreie mot klokka (standard venstresving), men jeg har sett noen som går andre veien. Start forsiktig og kjenn etter motstanden.
Viktig: Vær forberedt på at det kan komme litt vann når du løsner filteret. Jeg har alltid en klut klar for dette. Første gang overrasket det meg så mye at jeg skvatt til og nesten mistet filteret ned i avløpet!
Løft filteret rett opp når det er løst. Ikke tipp det – du vil ikke ha innholdet utover kjøkkenet. Trust me on this one.
Steg 4: Inspiser filteret
Nå kommer øyeblikket når du ser hva som faktisk har skjedd inne i maskinen din. Ikke bli skremt! Jeg har sett alt fra riskorn og pastabiter til (en gang) en liten Lego-brikke fra barnebarna.
Typiske ting du vil finne:
– Matbiter (ris, pasta, grønnsaksrester)
– Fett og såpe som har blitt til en grålig masse
– Kalkavleiringer (hvis du har hardt vann)
– Hårete ting fra tørkepapir
Noter deg hvor mye oppsamling det er. Hvis filteret er helt tilstoppet, må du kanskje rense det flere ganger for å få det helt rent.
Steg 5: Grovrengjøring
Start med å skylle filteret under rennende vann i kjøkkenvasken. Bruk fingertupp-varmt vann – ikke for varmt, det kan skade plastdelene.
Skyll ut de løse bitene først. Det meste løsner bare med vannet, men noen ganger må du hjelpe litt til med fingrene. (Derfor bruker jeg hansker – det er ikke alltid like appetittlig!)
En gang hadde jeg så mye fett i filteret at vannet bare rant av det. Da måtte jeg bruke litt oppvaskmiddel for å få det til å løsne.
Steg 6: Detaljrensing
Nå kommer detaljarbeidet. Jeg fyller en skål med varmt vann og oppvaskmiddel – ikke for mye såpe, det kan være vanskelig å skylle ut igjen.
La filteret ligge i såpevannet i 10-15 minutter. Dette løser opp fettet og gjør resten av jobben mye enklere. Mens jeg venter, pleier jeg å rense området hvor filteret satt (mer om det senere).
Etter bløtleggingen bruker jeg en gammel tannbørste til å børste mellom ristene i filteret. Børst forsiktig men grundig – du vil ikke skade de fine delene, men må få bort alt som har satt seg fast.
Steg 7: Skylling og kontroll
Skyll filteret grundig under rennende vann. Hold det opp mot lyset for å sjekke at alle hullene er rene og at vannet renner fritt gjennom. Hvis det fortsatt er tilstoppede områder, gjenta børstingen.
Et tips jeg lærte av en servicetekniker: Blås gjennom filteret (ja, det høres rart ut, men det fungerer!). Du skal kunne blåse luft gjennom uten for mye motstand.
Steg 8: Rens filterområdet i maskinen
Mens filteret tørker, tar jeg en vaskeklut og tørker av området hvor filteret satt. Det samler seg ofte fett og rusk her også. Bruk en lommelykt hvis du trenger bedre lys.
Sjekk om det er noen synlige avløp eller hull i nærheten. Jeg fant en gang en pastaskrue som hadde falt ned ved siden av filteret og blokkert avløpet delvis.
Steg 9: Sett filteret tilbake
Når filteret er rent og tørt, setter du det tilbake på plass. Det skal gli ned på samme måte som det kom opp. Drei til høyre (vanligvis) til det sitter fast, men ikke for hardt – det skal ikke kreve brute force.
Du vil kjenne når det sitter riktig. Det skal være stabilt, men ikke overtstrammet. Første gang jeg gjorde dette, strammet jeg så hardt at jeg nesten ikke fikk det opp igjen neste gang!
Steg 10: Test maskinen
Sett tilbake kurvene og start en kort skyllesyklus for å teste at alt fungerer. Jeg pleier å bruke “quick wash” eller lignende uten oppvask i maskinen.
Lytt etter unormale lyder og sjekk at vannet renner ut som det skal. Hvis noe høres rart ut, slå av maskinen og sjekk at filteret sitter riktig.
Ulike typer filtre og spesielle hensyn
Gjennom årene har jeg jobbet med mange forskjellige oppvaskmaskiner, og filterdesignet varierer ganske mye mellom merkene.
Sylinderfiltere
Dette er den vanligste typen jeg har sett. Det er en sylindrisk del som skrus ut. Noen har ett filter, andre har to – et grovfilter og et finfilter som sitter inne i hverandre.
På min nåværende Bosch-maskin er det et todelt system. Det ytre filteret fanger de store bitene, mens det indre har finere huller for små partikler. Begge må renses, men det indre trenger mer detaljarbeid.
Flate filtere
Noen eldre maskiner har flate, runde filtere som løftes rett opp. Disse kan være litt mer skjøre, så vær ekstra forsiktig når du børster dem.
Jeg hjalp naboen med en gammel Miele som hadde denne typen. Det krevde litt finesse å få det ut uten å bøye kantene.
Selvrengjørende filtere
Noen nyere maskiner markedsføres med “selvrengjørende” filtere. Ikke la deg lure – de trenger fortsatt manuell rengjøring, bare kanskje ikke like ofte. Jeg har en venn som trodde hans Siemens-maskin aldri trengte filterrensing. Guess what? Det gjorde den.
| Merke | Filtertype | Rengjøringsfrekvens | Spesielle hensyn |
| Bosch | Todelt sylinder | Hver 2-3 måned | Finfilter trenger ekstra oppmerksomhet |
| Siemens | Sylinder | Hver 2-3 måned | Ofte selvrengjørende, men trenger manuell rensing |
| Miele | Flat/sylinder | Hver 1-2 måned | Høy kvalitet, men tett netting |
| Electrolux | Sylinder | Hver 2-3 måned | Enkel tilgang |
| IKEA (Whirlpool) | Sylinder | Hver 2-3 måned | Rimelig, men kan være litt skjør |
Eksperttips fra års erfaring
Det beste tidspunktet for filterrensing
Jeg har lært at timing er alt. Det beste tidspunktet å rense filteret er rett etter maskinen har kjørt en vask, men før du starter neste. Maskinen er varm, noe som gjør fett og såperester lettere å løsne, men ikke så varm at du brenner deg.
Lørdagsmorgen har blitt min standard filterrensingsdag. Det er rolig, jeg har god tid, og jeg kan kjøre en testvask etterpå uten å stresse med middag eller liknende.
Hjemmelagede rengjøringsmidler som fungerer
En servicetekniker fortalte meg en gang om en fantastisk hjemmelaget blanding som jeg har brukt siden:
– 2 dl varm vann
– 1 ss oppvaskmiddel
– 1 ss natron
– 1 ss hvit eddik
Bland dette i en skål og la filteret ligge i blandingen i 20-30 minutter. Det løser opp både fett og kalkavleiringer. Natron neutraliserer lukter, mens eddiken tar kalk.
Jeg prøvde en gang å bruke bare eddik, men det var for sterkt og ga en skarp lukt som hang igjen lenge.
Forebyggende vedlikehold
Det tok meg år å skjønne dette, men forebyggende vedlikehold er gull verdt:
Skrap tallerkener før du setter dem i maskinen. Ikke noe fancy, bare fjern de store matrestene. Jeg bruker en gummiskriper eller bare en gaffel.
Kjør maskinen på høyeste temperatur en gang i måneden. Dette smelter fett og dreper bakterier. Jeg pleier å gjøre dette når jeg vasker grytene etter søndagsmiddagen.
Bruk maskinoppvask med enzymer. De bryter ned protein og stivelse bedre enn vanlig såpe. Jeg bruker Finish All-in-One og er godt fornøyd.
La døra stå på gløtt etter vask. Dette forhindrer fuktoppbygging og bakterievekst. Min gamle maskin luktet aldri fordi jeg alltid lot den “puste” etterpå.
Vanlige feil og problemer
Filteret går ikke opp
Dette skjedde meg første gang jeg skulle rense filteret på en ny maskin. Jeg trodde det var ødelagt, men det viste seg at jeg bare dreidde feil vei.
Hvis filteret sitter fast:
– Prøv å dreie andre veien
– Sjekk om det er en annen utløsermekanisme
– Noen filtere løftes rett opp uten å dreie
– Bruk aldri makt – det kan ødelegge gjengene
En gang måtte jeg faktisk slå opp i bruksanvisningen for å finne ut hvordan filteret skulle ut. Ikke skam i det!
Filteret er ødelagt
Hvis du oppdager sprekker eller ødelagte deler i filteret, ikke bruk maskinen før det er byttet. Jeg lærte dette da jeg fant en stor sprekk i filteret til den gamle maskinen min. Fortsatte å bruke det i noen uker, og det endte med at pumpen gikk i stykker fordi store matbiter kom gjennom.
Reservedeler til oppvaskmaskiner finner du hos:
– Elkjøp (både i butikk og nettbutikk)
– Netshop.no
– Direkte fra produsenten
– FixPart.no
Priser varierer fra 200-800 kroner avhengig av maskintype.
Lukten kommer tilbake raskt
Hvis lukten kommer tilbake dagen etter rengjøring, kan det være flere årsaker:
Matbiter har samlet seg andre steder i maskinen. Sjekk dørseal og sprøytearmer. Avløpet er delvis blokkert. Prøv å kjøre maskinen med 2 dl hvit eddik i stedet for oppvaskmiddel. Bakterier har etablert seg i slangene. Dette krever en grundigere rengjøring med spesialprodukter.
Vann står igjen i bunnen
Dette er ofte et tegn på at filteret har vært tilstoppet så lenge at avløpssystemet også er påvirket. Etter filterrensing, prøv å kjøre en full vask med varm vann og ekstra skylling.
Hvis problemet vedvarer, kan avløpsslangen være blokkert. Det krever vanligvis fagkompetanse.
Når du bør søke profesjonell hjelp
Jeg har lært å skjønne forskjellen på problemer jeg kan løse selv og når det er på tide å ringe fagfolk. Her er mine tommelfingerregler:
Ring servicetekniker hvis:
Maskinen lekker vann etter at du har satt filteret tilbake. Du kan ikke få filteret ut til tross for forsiktige forsøk. Det kommer konstant vann opp i bunnen, selv etter filterrensing og testvask. Maskinen lager helt nye, høye lyder. Elektronikken oppfører seg rart (display flimrer, programmer starter ikke).
En servicetekniker koster vanligvis 800-1200 kroner for oppmøte, pluss arbeid og deler. Men det kan være verdt det hvis alternativet er å erstatte hele maskinen.
Forsikringshensyn
Min forsikringsagent fortalte meg at hvis jeg forårsaker vannskade ved å gjøre noe feil under vedlikehold, kan det påvirke dekningen. Derfor dokumenterer jeg alltid hva jeg gjør med bilder før og etter. Litt paranoid? Kanskje, men bedre safe than sorry.
Sesongmessige hensyn og optimal timing
Jeg har lagt merke til at filterrensing varierer med årstidene. Om vinteren, når vi lager mer kraftig mat og har mindre frisk luft i huset, må filteret renses oftere. Sommeren, med mer salater og enkel mat, kan jeg ofte vente litt lenger.
Vintervedlikehold
Desember til mars er den hardeste tiden for oppvaskmaskinen. Vi lager mer fete sauer, gratenger og kraftige middager. Samtidig er ventilasjonssystemet mindre effektivt fordi vi holder vinduer lukket.
Jeg pleier å rense filteret hver 4-6 uke i denne perioden, og kjører en grundig maskinrens med hvit eddik hver måned.
Sommertilpasning
Om sommeren kan jeg ofte vente 8-10 uker mellom filterrensinger. Men jeg sjekker det fortsatt månedlig – bedre å oppdage problemer tidlig.
Miljømessige aspekter
En ting jeg har blitt mer oppmerksom på gjennom årene er miljøaspektet ved oppvaskmaskinvedlikehold. Ved å holde maskinen i god stand forlenges levetiden betydelig.
Min første maskin holdt i 6 år uten filterrensing og døde. Nåværende maskin er 8 år og fungerer som ny fordi jeg passer på den.
Dette betyr mindre elektronikkavfall og færre ressurser brukt på produksjon av nye maskiner. Pluss at jeg sparer tusenvis av kroner.
De hjemmelagede rengjøringsmidlene jeg bruker (natron, eddik, oppvaskmiddel) er også mer miljøvennlige enn sterke industrielle rengjøringsmidler.
Økonomisk perspektiv
La meg dele noen konkrete tall basert på min erfaring og research:
| Scenario | Kostnad | Hyppighet | Årlig kostnad |
| Filterrensing (hjemmelaget) | 5 kr | 6 ganger | 30 kr |
| Serviceteknikker | 1200 kr | 1 gang | 1200 kr |
| Ny maskin (forebyggbar skade) | 8000 kr | Hver 5. år | 1600 kr |
| Pumpe/motor (forebyggbar) | 2500 kr | Hver 7. år | 357 kr |
Som du ser, er filterrensing den desidert mest kostnadseffektive løsningen.
FAQ – Vanlige spørsmål
Hvor ofte bør jeg rense filteret i oppvaskmaskinen?
Dette spørsmålet får jeg ofte når jeg hjelper venner med maskinproblemer. I min erfaring bør de fleste rense filteret hver 6-8 uke ved normal bruk. Hvis du har barn eller bruker maskinen daglig, kan det være lurt å gjøre det hver 4-6 uke. Jeg har lagt merke til at familier som skraper tallerkener godt før oppvask kan vente litt lenger enn de som ikke gjør det.
Kan jeg bruke oppvaskmaskinen uten filter?
Absolutt ikke! Jeg så en gang hva som skjedde da naboen min glemte å sette filteret tilbake etter rensing. Store matbiter gikk rett ned i pumpen, og det endte med en reparasjon på 3500 kroner. Filteret er maskinen sitt forsvar mot skade – aldri kjør uten det.
Hva gjør jeg hvis filteret lukter selv etter grundig rensing?
Dette har jeg opplevd noen ganger, spesielt med filtere som har vært lenge uten rensing. Prøv å legge filteret i en blanding av varm vann og natron (2 ss per liter vann) over natten. Hvis det fortsatt lukter, kan det være at plastikken har absorbert lukter permanent. Da kan det være verdt å investere i et nytt filter – koster vanligvis 300-600 kroner.
Er det forskjell på rengjøring av filtere i ulike merker?
Grunnteknikken er den samme, men jeg har lagt merke til noen forskjeller gjennom årene. Miele-filtere har ofte tettere netting og trenger mer detaljarbeid med tannbørste. Bosch og Siemens har vanligvis todelte systemer som må skilles og renses separat. IKEA-maskinene (som er laget av Whirlpool) har enklere filtere som er lettere å rense, men også mer skjøre.
Kan jeg putte filteret i oppvaskmaskinen for å rense det?
Teknisk sett kan du det, men jeg anbefaler det ikke. Filteret kan løsne og skade maskinen, og du får ikke den samme grundige rensingen som med manuell børsting. Jeg prøvde det en gang på min gamle maskin – filteret kom ut rent, men ikke like rent som når jeg gjør det for hånd.
Hva koster det å få filteret rengjort profesjonelt?
De fleste serviceteknikere vil lade deg for fullt serviceoppmøte hvis du bare vil ha rengjort filteret, altså rundt 1200-1500 kroner. Det er derfor jeg alltid anbefaler å lære seg å gjøre det selv. Noen få spesialiserte tjenester tilbyr “quick service” for oppvaskmaskiner til 400-600 kroner, men de er ikke vanlige.
Hvordan vet jeg om filteret må byttes ut?
Jeg har måttet bytte filter på tre maskiner gjennom årene. Tegn på at det må byttes: sprekker i plastikken, ødelagte eller savnede deler, filternettet er permanent misfarget eller deformert, eller hvis lukten ikke går bort selv etter grundig rensing og natronsoak. Et nytt filter koster vanligvis 200-800 kroner avhengig av maskinmerke.
Kan hard vann påvirke hvor ofte filteret må renses?
Definitivt! Jeg flyttet fra Oslo (relativt mykt vann) til Drammen (hardere vann), og måtte øke rensefrekvensen fra hver 8. uke til hver 6. uke. Hardt vann gir mer kalkavleiringer som kan tette filteret raskere. Hvis du har veldig hardt vann, vurder å bruke kalkfjerner i tillegg til vanlig oppvaskmiddel.
Oppsummering og siste råd
Etter alle disse årene med oppvaskmaskintrøbbel, reparasjoner og til slutt mestring av filterrensing, kan jeg trygt si at dette er en av de viktigste husholdsferdighetene du kan lære deg. Det er ikke vanskelig, det tar kort tid, og det kan spare deg for tusenvis av kroner.
Hvis jeg kan gjøre det – og jeg som en gang trodde oppvaskmaskinen var ødelagt bare fordi den luktet – kan du også gjøre det. Start med å finne filteret ditt (det er alltid i bunnen), ta det ut forsiktig, gi det en grundig rensing med varmt vann og oppvaskmiddel, og sett det tilbake.
Min anbefaling er å sette deg et fast tidspunkt – for eksempel første lørdag i hver måned – og gjøre det til rutine. Skriv det gjerne inn i kalenderen til det blir automatisk. Maskinen din vil takke deg, lommeboka di vil takke deg, og du slipper lukten som får besøkende til å lure på hva som har skjedd på kjøkkenet ditt.
Lykke til – og husk at første gang er alltid verst. Etter det blir det bare lettere og lettere!