Investere penger – Få bedre forståelse her

invester i krypto

Innholdsfortegnelse

Vil du lære om å investere penger? Her kan du lese den perfekte måten om akkurat det. Dette vil kun ta noen minutter av tiden din og det vil være verdt det.

På Femelle.no kan du sammenligne og finne investeringsmuligheter for deg. Se hva du kan investere i her!

En investering er et kjøp med hensikt at man skal tjene penger på sikt. Det kan være snakk om kjøp av et produkt, en andel i en bedrift eller et hus. Når man skal tjene penger på en investering betyr det at gjenstanden må øke i verdi, eller at gjenstanden har en verdi for noen. Da vil man ha muligheten til å selge for en høyere sum og det vil resultere i en god investering.

Man har også begreper som å “trading”. Det omhandler kjøp og salg på kort sikt, for å tjene raske penger. Det kan være vanskelig å å investere penger, men du bør lære deg hva som er den beste investeringen er for deg og din lommebok.

Det er mange eksperter og spekulanter som har en formening om hvordan du skal investere penger, men det beste er å gjøre sin egen research og selv avgjøre. En god faktor for vellykket investering er diversifisering. Det betyr at du skal investere pengene dine på forskjellige måter. Hvis tilfellet er at du investerer alle pengene dine i Ford og de begynner å gå dårlig. Da vil du tape store mengder med penger. Hvis du heller fordeler investeringene dine mellom flere aktører er sjansen for å treffe med en god investering større.

Investere penger
Sett pengene dine i arbeid

Trykk her for å lære hvordan du kan tjene penger i massevis

Hvorfor investere penger – her får du inspirasjon

Det er lurt å investere penger fordi det betyr at man setter penge sine til å jobbe. Når man investerer penge sine får man hjelp av noe som kalles renters rente. Rentes rente betyr den avkastningen/renta du tjener årlig legges til på din første investering. Det resulterer i at beløpet vokser, men med større vekst på sikt. Vi tar for oss et eksempel:

Si man setter inn 100 000 kr på sin sparekonto med 4 % rente. Etter 1 år vil man ha 104 000 kroner. Med like rente igjen året etter (år 2) vil man ha 108 160 kr. Man har altså tjent 160 kroner.

I eksempelet tar man utgangspunktet i å investere ved bruk av sparekonto. Noen vil si at de ikke anbefaler dette, ettersom de kan få bedre renter ved å investere penger et annet sted. Det kan være snakk om å investere i fond eller aksjer. Ved å investere penger i fond og aksjer følger det med større risiko, og derfor er det viktig å gjøre god reseach.

En motivasjon for å investere penger kan være for sine barn. Man kan investere i et fond som man føler seg sikker på. Deretter kan man sette inn et startbeløp og spare månedlig. Da kan man tjene penger på renter og penger man uansett ville satt inn. Dette kan være en investering som er svært nyttig for ditt barn. Pengene kan brukes til fremtid bolig eller utdannelse.

Når man investerer penger i aksjer eller fond forutsetter dette at man gjerne leser seg opp på bedrifter og forskjellig markeder. Dette kan sørge for at man automatisk engasjerer seg for politikk og økonomi rundt i verden. Man blir opplyst og oppdatert på hva som skjer ettersom det kan påvirke markedet man investerer penger i.

Hvor mye penger trenger du for å investere?

Som nybegynner innenfor å investere penger, så er det godt å vite at man ikke trenger bruke mye penger for å starte. Man investerer gjerne etter ønske og det trenger ikke være snakk om mer enn noen hundre kroner. Dette kan være positivt slik at du får følelsen på hvordan det fungerer uten å sette for mye penger på spill. Å gå frem forsiktig kan være fornuftig slik at du blir kjent med plattformen du bruker og forskjellige funksjoner. Det å bruke god tid og undersøke nøye kan være avgjørende for at du skal lykkes. Når man føler seg komfortabel med et fond eller en type aksjer, og man har økonomi som tilsier det kan man ta større risiko og investere mer penger.

Hva burde du tenke før du investerer penger

Når man er ny kan det være en del faktorer som det er greit å tenke på. I denne delen kan du lese noen punkter med ting det kan være greit å tenke på før du skal investere penger.

 • Man trenger ikke å være en ekspert i markedet. Allikevel kan det være smart å lese seg opp eller følge råd fra noen med erfaring som du stoler på. Det finnes mange som har gjort stor suksess innenfor investering som det kan være verdt å høre på. På andre siden finnes det mange som spekulerer og tjener penger på at folk investerer. De vil overtale folk så langt det lar seg gjøre for å tjene penger. Det å være kildekritisk er viktig slik at man ikke gjør en dårlig investering.
 • Sett opp en plan for hva du er komfortabel med å investere, og hva slags mål du har med investeringen. Dette vil hjelpe med å forholde deg til pengesummer som er bestemt og det vil være lettere å ha kontroll. Like viktig kan det være å ha et mål om hva du ønsker med investeringen og når det eventuelt er aktuelt for å ta ut pengene.
 • Det finnes forskjellig risiko og avkastning i investeringsformer. Gjør undersøkelse på hva det innebærer så du er klar over det.
 • Du må forberede deg psykisk på svingninger i markedet. “Du har ikke tapt penger før du har solgt” er det noen som sier. Det betyr at du kan investere penger og se at du har minus i avkastning. Ettersom du har investert i fondet og har vært trygg på det, må man også regne med at det kan gå opp og ned i markedet. Kanskje tar det uker eller måneder før du er i pluss igjen, men man må lære seg å være kald hvis man skal investere på sikt. Investerer man og det går går dårlig i starten, så kan resultatet være at man selger seg ut av fondet. Da har man tapt penger.
 • Det kan være fristende å kjøpe når man ser en aksje øke med 20 % på kort tid. Man vil gjerne være med på bølgen og tjene penger med alle andre som har investert. Det man gjerne erfarer er at aksjen hadde den økningen også balanserer det seg. Derfor sier man “kjøp lavt og selg høyt”. Når noe går nedover, så vil det sannsynligvis gå opp igjen. Derfor burde man dra nytte av for eksempel aksjer som er synkende.
tenk før du investerer
Gjør research før du investerer

Verktøy for å investere penger

Du har lyst til å komme i gang å investere penger, men hvor skal du henvende deg? I Norge har vi forskjellige organer som kan hjelpe oss med hvordan man skal investere penger. Det kan være ved hjelp av podcaster, blogger, apper eller offentlige portaler og interesseorganisasjoner.

Et godt sted å starte er finansportalen.no Dette er en tjeneste som har sitt opphav fra Forbrukerrådet. Finansportalen hjelper deg med å ta gode valg innenfor investering og finansielle tjenester. De har også tilgjengelig digitale verktøy som hjelper til med å sammenligne pensjon-, bank-, investering-, og bankprodukter.

Gjerne har din foretrukne bank god kompetanse og er behjelpelig med å investere pengene dine. De kan også legge til rette for gode muligheter for at du selv kan investere i fond og aksjer ved bruk av deres tjenester. DNB har en app som heter SPARE, og der har man mulighet til å investere i aksjer og fond rundt i verden. De har også gode forklaringer på hvordan man skal gå frem på best mulig måte.

eToro har blitt en svært populær plattform som tar for seg produkter og tjenester verden rundt man kan investere penger i. eToro har et minimumsbeløp på 1000 amerikanske dollar første gang man setter inn penger. Deretter kan man investerer så lite som 50 amerikanske dollar om gangen.

Styrkene til eToro er baser på brukervennlighet, det støtter kryptovaluta og man har mulighet til å kopiere tradingstrategier. I tillegg til dette tar plattformen ingen provisjon ved investeringer innen aksjer, ETF-er og konkurransedyktige gebyrer. Plattformen tilbyr også gratis forsikring opptil 1 million euro. eToro har over 20 millioner brukere i 140 land, og man har mulighet til å dele kunnskap og kompetanse mellom brukerne.

Svakheten er allerede nevnt og det går ut på et førstegangsinnskudd på 1000 amerikanske dollar. ved siden av dette er det gebyrer på forskjellig investeringsobjekter inne på plattformen. Allikevel har dette ikke stoppet plattformen å samle 20 millioner brukere.

Her har du en god investering

I USA i 2009 var det en gutt som het Milton og han var 13 år. På grunn av sine foreldre hadde han lært om å investere penger til en viss grad. Han fortalte at han surfet på nettet og så reklame for Bitcoin som er en digital valuta. Det betyr at pengene er elektroniske og kan brukes til å kjøpe tjenester og varer over nett. Handel ved bruk digital valuta kan være vanskelig å spore.

Milton synes det virket spennende og brukte 300 amerikanske doller på å investere i Bitcoin. Når han investerte var var 1 bitcoin verdt 0 $. Årene gikk og Milton hadde glemt av at han hadde investert penger i den digital valutaen. Noen år senere ble oppmerksomheten mot Bitcoin betraktelig stor og Milton ble kjapt minnet på at han hadde invester penger i den digital valutaen. I 2017 når en Bitcoin var verdt 17 000 amerikanske dollar solgte Milton seg ut. Da hadde han tjent 5 100 000 millioner dollar.

Det anbefales å gjøre god research og tenke godt over investeringer, men noen ganger kan flaks og nysgjerrighet lønne seg. I dag er kryptovaluta noen som er populært å investere pengene sine i, og mange har tjent seg rike på dette. Det gjelder å holde seg oppdatert å vite hva som trender på markedet. noen som også er kalt NFT som er digital kunst har blitt en gullgruve for de investorer. Teknologien revolusjonerer måten å investere penger digital, og er man tidlig ute kan man tjene masse penger.

invester i krypto
Invester i krypto for å tjene penger

Her kan du investere penger

Eiendom

Eiendom er noe du kan investere penger i for å tjene penger på utleie eller videresalg. Det finnes noen triks som kan gjøre det mer lønnsom for deg. Det første gjelder skatt. Man kan eie en eiendom på to forskjellige måter. Det er enten privat eller gjennom et selskap, som du eier. Man må undersøke egen situasjon angående hva som er best for deg skattemessig.

Gjennom de siste årene har bolig blitt omtalt som en sikker investering, fordi det har vært god avkastning på det. Dette er gjerne en investering som krever store beløp.

Aksjer

Ved å investere penger i enkeltaksjer er det vanskelig å spå en avkastning. Man kan tape mesteparten av investeringen eller tjene massevis av penger. Det som gjerne blir glemt når de regner ut avkastning på aksjer, er kostnadene man hadde når man kjøpte. Man må ta hensyn til at banken som tar seg av aksjehandelen krever et gebyr for jobben. Dette er vanlig at man ser bort fra når man investerer penger i aksjer. Begrepet “kurtasje” tar for seg dette tilfellet, og det er som oftest et fast beløp som gjelder uansett hvor mange aksjer du kjøper. Derfor vil det koste mindre å kjøpe flere aksjer om gangen, med tanke på dette gebyret.

Hvis man kjøper enkeltaksjer krever det mye av tiden din og høy kunnskap, hvis du ønsker å gjøre det bra. Uavhengig av dette finnes det ingen garanti for en god avkastning. Allikevel føler mange at det er spennende og interessant å følge med på aksjemarkedet og investere i selskaper.

Aksjefond eller fond om du vil

Avkastning og risiko for hvert aksjefond varierer fra hvilke aksjer fondet har eierskap i. En annen rolle som spiller inn, er om om fondet er aktivt eller passivt forvaltet. Hva er aktivt og passivt forvaltet fond? Les forklaringen her:

 • Ved aktivt forvaltning kan helheten av aksjer variere. Forvalteren av fondet investerer selv i aksjer for å prøve og slå en indeks.
 • Ved et passivt forvaltet fond består det gjerne av aksjer i en indeks. Det betyr at det er en samling av aksjer. En indeks kan for eksempel være MSCI World, som består av over 1500 selskaper i 23 land.

Det som kjennetegner aktive fond er at de som regel er mer risikable. Har man gjort en god investering kan aktive fond gi høyere avkastning, i motsetning til et passivt forvaltet fond.

Det kan forekomme at gebyrene ofte overgår den eventuelle meravkastningen en forvalter av et fond oppnår. Grunnen er at avkastningen til aktive forvaltede fond vanligvis samler seg rundt avkastningen til indeksen, eller de passivt forvaltede fondene som følger den. Noen presterer over evne, mens andre kan underpresterer. Det betyr at de høye gebyrene kan “spise opp” deler av oppsiden.

Rentefond

Investere penger i rentefond deles gjerne opp i 2 kategorier:

 • Obligasjonsfond
 • Pengemarkedsfond

Fondene nevnt over investerer i store lån som hører til stater eller private selskaper. Lån som dette kalles obligasjoner.

 • Obligasjonsfond et fond som består av obligasjoner som går over 1 til 4 år. Avkastning som er forventet av et slikt fond vil være høyere enn for pengemarkedsfond. Det hører med at risikoen også er høyere ved obligasjonsfond. Hvis du investerer i et slikt fond får du som regel muligheten til å velge å investere i noe som kalles “investment grade” og “high yeild. Det som er forskjellene på disse uttrykkene graden av risiko.
 1. Med high yield” menes det høy avkastning, men samtidig høyere risiko.
 2. I motsetning bruker man uttrykket “Investment grade” når man retter seg mot selskaper som opererer på en trygg måte. Kjøpsgebyr og forvaltningsgebyr er utbredt innenfor obligasjonsfond. Av disse fondene har noen gebyr når man selger. Disse gebyrene er gjerne vanskelig å forholde seg til for kjøper. Kjøpsgebyren derimot kan ligge opptil 5 %, forvaltningsgebyr kan ligge fra alt mellom 0,1 % til 1,25 %. Tar man utgangspunkt i et salgsgebyr ligger det som oftest på 0,5 %.
 • Pengemarkedsfond er kortsiktige obligasjoner eller obligasjoner som går inntil 1 år. Dette omhandler lån til store selskaper eller staten. Disse lånene tilbakebetales på kort tid. Avkastningen man kan forvente på pengemarkedsfond er fra 1-3 %, men risikoen samsvarer også med dette. Pengemarkedsfond kan deles inn i to kategorier; Lange og korte. Dette omhandler løpetiden på obligasjonene i fondet. Korte pengemarkedsfond reagerer i mindre grad på endringer i renta. På andre siden vil pengemarkedsfond som går over lengre løpetid kjenne på det i større grad. Pengemarkedsfond har som regel ikke noen form for gebyrer ved innkjøp, men man betaler gjerne forvalteren et gebyr som vanligvis ligger mellom 0,1-0,45 %.
Invester i akjser
Finn ut hvor det er best for deg å investere penger

Kombinasjonsfond

Denne typen fond blir gjerne sett på som en blanding av aksje-og rentefond. I prosenter tilsier det maksimum 80 % av fondet kan være aksjer, men på andre siden må 20 % være obligasjoner. Kombinasjonsfond er basert på en balanse mellom aksje-og rentefond, og det samme tilsier risiko og avkastning også.

Når vi snakker om kombinasjonsfond deler vi det inn i 3 kategorier:

 1. Livssyklusfond
 2. Norske kombinasjonsfond
 3. Internasjonale kombinasjonsfond

Det som kjennetegner de norske kombinasjonsfondene er at pengene hovedsakelig er plassert i det norske markedet. Det internasjonale kombinasjonsfondet tar for seg penger plassert i det internasjonale markedet. Når det kommer til livssyklusfond, så kjennetegnes det av at fondet skal være aktivt i et bestemt antall år før det skal legges det. Det som skjer er at andelen aksjene minsker jo nærmere avslutningen man kommer. Dette er de vanligste kombinasjonsfondene, men man har også mindre fond som fokuserer på en sektor eller bransje for eksempel.

Sparekonto

Du tenker kanskje at det sikreste stedet å ha pengene er i en sparekonto. Det er fordi staten har gjort det klart at pengene dine er trygge opp til 2 millioner kroner. Å ha pengene sine i en sparekonto gir deg også generelt lav avkastning sammenlignet med andre måter å investere penger. Rentene som de forskjellige bankene tilbyr for å ha pengene i sparekonto kalles en høyrentekonto, og disse rentene er den dag i dag lave. En nominell rente man gjerne finner på høyrentekonto ligger som regel rundt 1,2 %.

Staten garanterer for at pengene du setter i sparekonto skal gå opp til et nivå, men tilfellet kan være at pengene dine synker når de står stille i en sparekonto. Fondsforvalterne i Holberg utarbeidet en analyse i 2017 av hvordan penger på en høyrentekonto vil se ut de neste 20 årene. Hvis man tar hensyn til prisveksten i samfunnet, kan verdien av pengene dine i en sparekonto synke betraktelig. Begrunnelsen er at rentene som er oppført på høyrentekonto ikke er høy nok til å gå inflasjonen i møte.

Les også: en super guide om hvordan man kan spare penger

Crowdlending

Crowdlending går ut på at du som investor låner bort penger til bedrifter eller enkeltpersoner som har et ansvar for andre enkeltpersoner. Et slikt type lån har flere ganger vist å oppnå en bedre risikojustert avkastning enn kombinasjonsfond, rentefond og penger i høyrentekontoer. I England og USA har en årlig avkastning ligget mellom 6-8 %. Ved bruk av denne investeringen kan du få tilbake avdrag og renter hver måned. Vanligvis har man gebyrer mot 1 %, og det vil si at investeringen er billig sammenlignet med alternativene.

Selskapene man kan låne penger til blir vurdert nøye før de får lov til å låne penger fra investoren. Så man han huske på at det aldri er risikofritt å låne ut penger. Som man opplever ved de aller fleste former for investeringer, blir beløpet du låner ut oppført som tapsrisiko.

Selv avgjør du lengen på perioden du ønsker å låne bort pengene dine. Hvis man har en plan om å investere over en periode på 4 år, kan man finne et lån som har 4 års løpetid. Man kan også investere og reinvestere i et lån med 1- og 3 års løpetid. Si at du vil bruke pengene dine om 1 år, men du ønsker bedre rente enn du får i banken har du også en god mulighet for det. Da kan du investerer i et lån med 1 års løpetid.

Hvis du ønsker å investere penger i crowdlending, kan du få en høyere avkastning enn du har fra før. I tillegg vil ha ha mulighet til å hjelpe lokale bedrifter nær deg eller i Norge generelt.