Låne penger – Dette må du vite

Innlegget kan være betalt for og må anses som betalt plassering.

låne penger til det du trenger

Innholdsfortegnelse

Trenger du å låne penger? Det er ikke den eneste. I dagens samfunn er det helt normalt å låne penger. Man låne gjerne penger til bolig, bil, eget forbruk og får å investere. Aldri har det vært så lett å låne penger. Man kan gå i banken, bedrifter låner bort penger på nett, og det er til og med mulig å låne penger på mobilen. Det har har resultert i stor konkurranse på markedet og de forskjellige aktørene kjemper for å låne penger til deg. De konkurrerer med renter og avdrag, betalingsperioden, hvor kjapt man kan få lånet og hva det kreves av deg.

For å gjøre det lettere å finne det beste lånet for deg, er det nettsider som sammenligner lån, slik at du kan finne det som passer best for din situasjon. Hvis du vil lære mer om det å låne penger, så les videre. Dette vil være en enkel og grei lesning som gir en bedre forståelse.

Les også en super guide på hvordan du kan tjene penger

Hva vil det si å låne penger?

Et lån i form av penger vil si at en part stiller en økonomisk verdi tilgjengelig for noen andre. Dette vil være i en midlertidig periode ettersom lånet skal tilbakebetales etter en avtalt tid. Den som betegnes som låntageren blir kalt debitor, men den som låner bort penger blir kalt kreditor. Når disse inngår en avtale over et lån, er det ofte normal å inngå rettigheter og plikter. Rettighetene og pliktene er gjerne forskjellig mellom debitor og kreditor. Allikevel finnes det lovregler for hva som er lov og ikke i noen låneforhold.

Når man låner penger finnes det forskjellig måter å gjøre det på. Dette kommer an på livssituasjon og nære relasjoner. For eksempel har man en hovedlåntaker. Det er den personen som inngår avtalen med banken om å låne penger. I mange tilfeller finnes det også en medlåntaker. Det kan være en kjæreste som ønsker å være med og ta opp lån. Da blir både hovedlåntaker og medlåntaker ansvarlig for å betale tilbake lånet.

Ved siden av dette går det også an å benytte seg av en kausjonist. Det kan være vanlig når man er ung og skal kjøpe sin første bolig. Tar man utgangspunkt i at man er ung og kjøper sin første bolig, er gjerne kausjonisten en forelder eller besteforelder. Måten det fungerer er at kausjonisten gir en garanti til banken hvis hovedlåntaker ikke klarer å betale lånet. Garantien kan være i form av formue eller andre verdier. Det er også noe som heter realkausjonist, og det vil si at garantien som stilles er i form av eiendom eller tomt.

låne penger til det du trenger
Finn ut hva du kan låne penger til

Lån som passer for deg

Det finnes mange forskjellige lån å velge mellom. Man velger lån som passer egen situasjon og økonomi. Det som skiller lån er for eksempel størrelse, betalingsperiode, renter og avdrag. Under vil du finne listet opp de vanligste lånene som finnes i Norge, og hva de innebærer.

Låne penger til bolig

Boliglån går ut på at man søker om lån for å kjøpe bolig. Boliglån er som regel høyere lån ettersom det er stor konkurranse i boligmarkedet. Fordi ette type lånet er høyt krever som regel bankene sikkerhet i lånet. Tar man utgangspunkt i DNB, så krever de at man kun kan låne penger til bolig inntil 5 ganger din inntekt. I tillegg må man ha 15 % i egenkapital av det man ønsker å låne.

Lån penger til eget forbruk

Forbrukslån er også en vanlig måte å tjene penger. Når man tar opp et forbrukslån, låner man penger uten sikkerhet. Det betyr at banken ikke får noen garanti som eiendom for lånet du tar, dersom du ikke betaler som avtalt. Med dette lånet hører det med høyere renter enn andre type lån. På grunn av dette burde man prioritere å betale ned forbrukslån relativt fort, slik at det blir billigere for deg. Det anbefales å ta forbrukslån kun for nødvendige utgifter. Et forbrukslån strekker seg vanligvis alt fra 5000 kr til 600 000 kr.

Lån for kjøretøy

Man har også mulighet til å ta lån for kjøretøy. Det er låneprodukter som er nyttige hvis man skal kjøpe bil, båt, motorsykkel, campingvogn eller bobil. Hvor mye penger man får låne avhenger av egenkapital og renter. Det banker gjør er at de kan ta sikkerhet i et kjøretøy slik at det kan gi lavere renter enn et forbrukslån.

Rammelån

Rammelån er også en mulighet. Et rammelån er ganske fleksibelt lån opptil en viss grense. Med dette lånet avgjør du selv hvor mye penger du vil låne innenfor grensen banken har. Selv avgjør du også hvor mye du skal betale i lån hver måned. Det bankene kan kreve er at du minimum betaler rentene på lånet.

Serielån

For å låne penger kan man også benytte seg av et serielån. Serielån går ut på at avdragene på lånet er lik hver måned. Istedenfor vil terminbeløpene endre seg. Det gjør at man starter med å betale høyere rente i starten, men som tiden går vil du i større grad betale ned på selve lånet. Med dette vil også terminbeløpet bli mindre sammen med gjelden som også blir mindre.

Kredittkort

En annen måte å låne penger på er ved å bruke kredittkort. Et kredittkort gir deg muligheten til å betale med lånte penger. Hvis man bruker kredittkort på riktig måte kan det være svært gunstig. Ofte kan man få goder i butikker ved bruk av kredittkort. Det gir deg også muligheten til gratis reiseforsikring og en betalingsutsettelse. Det kan gi en forsikring hvis man handler utenlands eller på nett.

Kredittkort kan være rentefrie hvis du betaler innen avtalt tid. Mange av kredittkortene har en grense på et beløp man trenger å betale i måneden for å slippe renter. Hvis man ikke gjør det kan det svi på sikt ettersom rentene på kredittkort er veldig høye sammenlignet med andre lån.

Refinansiering er en mulighet

Med refinansiering tar man opp et nytt lån for å erstatte ett eller flere lån. Dette er en mulighet slik at man kan samle alle lån man har på ett sted. I tillegg kan man få en forlenget betalingsperiode og senke månedsbeløpet. Dette hjelper mennesker med å få oversikt over gjelden sin, bedre kontroll over økonomi og en måte å spare penger på.

Lån for studenter

For studenter er studielån veldig aktuelt. De aller fleste som studerer i Norge har et studielån de har søkt om fra Lånekassen. Det som er svært gunstig med lån fra lånekassen er at store deler av lånet blir omgjort til stipend hvis man fullfører utdanningen. Lånet man får under utdanningen er også rentefritt, og når du er ferdig utdannet så er det lånet med lavest rente. Noen sliter med å få jobb etter utdanning og da har man mulighet til å utsette betalingen. Man kan også få muligheten til å få slettet renter eller gjeld fra Lånekassen. Det gjør at det anbefales å betale ned andre lån man har først.

Fastrentelån for forutsigbarhet

Fastrentelån går ut på at du setter en fast rente på lånet ditt over en lengre periode. I denne perioden har ikke banken mulighet til å endre ranten på lånet. Dette kan gi deg en sikkerhet og forutsigbarhet fordi du vet hva du trenger å betale her måned. Gjennom tiden har det vist at et fastrentelån nødvendigvis ikke er like lønnsomt. Det er fordi rentene kan synke og man kunne eventuelt betalt mindre i renter.

Når det er sagt gjelder det samme ved det motsatte, og man vil bli spart hvis renten går høyere enn det som er fastsatt over perioden. Dette kan være vanlig for unge mennesker som ikke har rukket å spare opp penger og trenger forutsigbarhet når det kommer til økonomi de neste årene. Man skal passe seg for å ikke bli skremt av den litt høyere rentesatsen til fastrentelånet enn til den flytende renta. Det kan også lønne seg, men fremtiden er vanskelig å spå.

Det finne også noen muligheter med fastrentelånet. Man kan velge å ha fastrente i en del av boliglånet. Det skal sies at man må være klar over at lånet blir mindre fleksibelt i perioden man har fastrentelån. Som oftest er det mulig å flytte med seg dette lånet når man skal ha ny bolig.

Boliglån
Du kan låne penger med boliglån for å få drømmehuset

Les hvordan du kan låne penger

Det er ikke slik at alle kan låne penger i Norge. Det er noen krav som må oppfylles og du kan lese videre om hva som må til. Det kan være forskjellige bestemmelser. Noen er faste og andre er kan variere fra bank til bank. Les her:

  1. Du må ha fylt 18 år for å kunne låne penger
  2. For å låne penger i Norge må du være norsk statsborger
  3. De aller fleste banker krever at du skal ha en fast inntektskilde før du får låne penger
  4. Banker har blitt mer fleksible om du har inkasso, men mange er strenger på å låne penger til folk som har fått inkasso.
  5. Det samme gjelder betalingsanmerkning. Flere aktører låner bort penger til folk med betalingsanmerking. Allikevel er det mange banker som krever at du ikke har det.
  6. Det varierer fra bank til bank, men mange ønske å ta en kredittsjekk før du får låne penger. Dette kan også endre seg for hvilket type lån man skal ta også.

Etter at man har møtt disse kravene vil man først starte med å ta en titt på egen økonomi. Man burde tenke over hvor mye penger man bruker i løpet av en måned og deretter hvor mye man kan betale i renter/avdrag. Når man har gjort det, kan man lett ta kontakt med en foretrukken bank eller et Google-søk. Der kan man se betingelsene til banker eller andre aktører. Her kan man finne informasjon om de forskjellige aktørene som låner ut penger og sammenligne betingelser.

På nett kan det være svært lettvint ettersom man gjerne kan fylle ut en kjapp søknad om lånet man ønsker seg og informasjon om seg selv. Videre vil søknaden bli behandlet og man vil få tilbakemelding om man får innvilget søknad eller ikke. Deretter vil man ha mulighet å signere avtale med bankID, som er trygt og enkelt. Flere aktører leverer også god service med tanke på at man kan prate med en rådgiver om eventuelle spørsmål og veiledning.

Hvor mye penger kan du låne?

Mange lurer på hvor mye penger de kan låne. Det varierer i stor grad fra hvilket lån man søker til hvor mye egenkapital man har. Som nevnt har de fleste banker og aktører som låner ut penger til boliglån et krav, som sier at man må ha 15 % i egenkapital. Det vil si at hvis man vil ha et lån på 2 000 00 kr, så må man har 300 000 i egenkapital. Når det kommer til forbrukslån så har man gjerne mulighet til å låne alt fra 5 000 kr til 600 000 kr uten sikkerhet. Man har også en hovedregel som sier, at man ikke kan låne mer penger enn det man tjener i året ganger med 5. Altså, hvis du tjener 500 000 kroner så kan du ikke låne mer enn 2 500 000 kr.

Man har også en maksgrense for kredittkort. Det vanligste man ser er at man kan få kredittkort fra 5 000 kroner til 100 000 kr. For å få maksimert denne grensen må banken stole på at du klarer å betale ned dette beløpet.

lånekalkulator
Hvor mye penger kan du låne?

Lån penger for å investere

Når man investerer penger har man som et mål om å kjøpe noe, for at man på et senere tidspunkt skal selge med større avkastning. Tar man utgangspunkt i aksjer så kan man få gode avkastninger hvis man treffer med en investering. Det kan er usikkerhet rundt det å låne penger for å investere, og det kan du lese om videre.

Det er mulig å låne penger også kan man ta sikkerhet i investeringen. Hvis man igjen tar utgangspunkt i aksjer, så kan man ta sikkerhet i dem. Det kan resultere i en større potensiell avkastning. På andre siden vil det også øke risikoen for tap.

Hovedsakelig skal det ikke være verre å låne penger til og investere, enn å bruke egne penger. Det man må sørge for er at avkastningen er større enn renta på lånet. Da kan det være svært lønnsomt å ta lån for og investere. Det hører med at det kan være en store risiko, ettersom det er store endringer i markeder man kan investere i. Man kan risikere å tape pengene man har lånt og kan bli satt i en vanskelig situasjon. Derfor blir det anbefalt at dette vil være smart for de som har god erfaring med investering og har penger til å dekke eventuelle tap.

Hvordan få den beste lånemuligheten

Det mange som taper masse penger på at de ikke finner det beste lånet som er tilgjengelig. De finner det første og beste, og går for det. Bruker man verktøy som er tilgjengelig på nettet får man muligheten til å sammenligne betingelser som de forskjellige aktørene har tilgjengelig. Mange aktører har kalkulatorer på siden sin, så man lett kan regne ut hva de tilbyr. Gjerne vil man se på 3 forskjellige faktorer:

  1. Hvor mye penger man ønsker å låne. Man finner det beløpet som man ønsker å låne.
  2. Man setter en betalingstid. Dette er over hvor lang tid man skal betale ned på lånet som man har satt.
  3. Når man endrer på betalingstiden, så ser man at månedskostnad går opp eller ned avhengig av betalingstid. Setter man betalingstiden over en lenger periode så minsker den månedlige kostnaden, og motsatt. Det som skjer er at den effektive renta beveger seg, og har man en lenger betalingsperiode må man betale en større sum av hele lånet. Tar man en korte betalingsperiode vil man betale en høyere månedskostnad, men totalbeløpet vil bli lavere.

Her er er det stor forskjell på hvor flinke bankene er til å visualisere dette til de forskjellige lånene de tilbyr. Man har som regel gode muligheter til å ta kontakt over telefon for å prate med en veileder over betingelser. Dette kan man gjøre manuelt til hver enkelt aktør hvis man ikke vil bruke verktøyene de har på sine nettsider.

Hvor raskt kan man låne penger

I dag skal det ikke være noe problem å låne penger ganske raskt hvis man ønsker det. Mange aktører har tilgjengelig søknadsskjemaer som man lett kan fylle ut. Videre kan aktøren ta en kredittvurderingen på deg og eventuelt godkjenne deg som lånetaker. Med andre ord kan man få innvilget et lån på dagen. Det avhenger av størrelse på lånet om det er noe som kommer på dagen eller at du må vente til dagen etterpå før pengene dine er på konto. Dette kan også avhenge av om du har BankID som du kan signere avtalen med.

Det har kommet flere aktører på markedet som sier at du kan få låne penger på timen. Dette gjelder mindre summer fra 1000 kr og oppover. Hvis du leverer en søknaden tidlig på dagen og blir kredittgodkjent. Da trenger du ikke være lenger unna enn en signering med bankID for å få låne penger. Da skal det være mulig å få pengene overført på egen konto ikke lang tid etterpå. Man må alltid prioritere å betale hele lånesummen tilbake, sammen med renter og eventuelle gebyrer.

Les hvordan du kan låne penger på dagen uten kredittsjekk

Det er ikke alltid nødvendig for de store beløpene. Har man fått en uforutsett regning eller noe du må ha før neste lønning kommer, så vet man at man har en mulighet til et kjapt lån. Man trenger bare å ha en mobil i nærheten. Det er noe de aller fleste har. Da kan man få lån ved hjelp av en tekstmelding, og det vil være mulig å få pengene samme dag.

Altså, det er flere aktører sier du kan låne penger og få de på din konto på dagen. Dette er et resultat av teknologi som er i bruk i samfunnet. Har man bankID kan man godkjenne avtaler på bare et blunk. Dette er også en trygg måte å gjøre det på. Før var det via post og det var tungvint og det kunne komme på avveie. Så lenge du har en datamaskin eller telefon kan du få pengene på dagen og kjøpe det du ønsker.

lån penger raskt
Du kan låne penger på dagen

Når er det best å låne penger?

Når man skal låne penger betyr det at man gjerne binder seg til en avtale om å betale tilbake penger over flere år. Man burde reflektere hvilken situasjon man er i, og hva man skal bruke pengene på. Er tilfellet at man er ferdig med en utdannelse og har etablert seg, er det kanskje ikke det mest aktuelle å låne masse penger. Kanskje man heller er nyutdannet og sliter med å få seg en fast jobb. Da kan det kanskje friste å se etter en løsning om å låne penger. Dette kan resultere i utfordringer senere i livet.

Det handler i stor grad om egen kontroll og at man har en nedbetalingsplan som fungerer for seg selv. Derfor skal man gjerne tenke på nåværende situasjon og hvordan man ser for seg at livet ser ut på sikt. Ser man at man snart vil få seg en jobb og at man har gode muligheter til å betale på lånet, så kan man tenke positivt på det. Ser ting usikkert ut og man føler liver ikke er forutsigbart, burde man tenke nøye igjennom om det er det beste.

Det kan være at tilefellet er man ønsker å starte sin egen bedrift. Da kan det være at man trenger penger til kapital i aksjer eller gebyrer som hører med i oppstarten. I det tilfellet kan det lønne seg å låne penger, men man skal være klar over risikoen ved det også. Det er en selv som som låner penger i sitt navn, men og deretter låner det til bedriften. Det kan resultere i konsekvenser for en selv hvis firmaet skulle gå konkurs.

Et siste eksempel kan være oppussing. De fleste som eier et hus, vil på et tidspunkt ha forandring og en oppgradering. I mange tilfeller kan det også være helt nødvendig med oppussing. Oppussing kan også være en ekstremt god investering. Si man tar opp lån for å kjøpe materialet, men klarer å gjøre mesteparten av jobben selv. Da kan man tjene gode penger på økningen i verdien på huset. Forbrukslån kan være aktuelt i et slikt tilfelle siden man ikke har sikkerhet på lånet, og ingen trenger å vite hva pengene skal gå til.