Midlertidig førerbevis

Ei dame som akkurat har fått førerkort, men kune det midlertidige førerbeviset.

Innholdsfortegnelse

Lurer du på hva et midlertidig førerbevis er? Du er ikke alene og derfor har vi tatt for oss hva det er, hvordan du får det og når. I tillegg er det en rekke ting som er greit å vite om, som blant annet hvor lenge det er gyldig og hvor det kan brukes. Om dette virker interessant kan du fortsette å lese videre nedover, for der kan du finne informasjon om det som akkurat ble nevnt. 

Hva er midlertidig førerbevis?

Midlertidig førerbevis kan utstedes til en person som ikke innehar gyldig førerbevis av en rekke årsaker, inkludert, men ikke begrenset til: 

  •  Personens førerbevis er mistet, stjålet eller glemt igjen.
  •  Personen er en ny sjåfør som ennå ikke har fått sitt førerbevis etter at oppkjøringen ble bestått. 
  • Det midlertidige førerbevis er gyldig for bruk i Norge.

Hvordan får man midlertidig førerbevis?

Dette kommer an på hvilken situasjonen du er i. Hvis du akkurat har bestått oppkjøring, så vil du få det midlertidige førerbeviset på trafikkstasjonen du tok oppkjøringen på. Husk at hvis du skal kjøre med midlertidig førerbevis, så er du nødt til å ha gyldig legitimasjon i tillegg. 

Hvis tilfellet er at du har mistet, blitt frastjålet eller glemt førerbeviset ditt, så er du nødt til å melde fra til på vegvesenet eller hos politiet eller trafikkstasjonen. Når førerbeviset er meldt tapt, kan du få skrevet ut et midlertidig førerbevis. Du har mulighet til å søke om et nytt førerkort innen de fire første ukene etter at det ble meldt tapt. Det eneste kravet er at du har fast bosted i Norge. Du kan også bruke førerkortappen i mellomtiden.

Det finnes også et unntak. er hvis minst én av førerkortklassene dine utløper mindre enn seks måneder frem i tid og du vil fornye klassen med helseattest, gjennomført mørkekjøring eller sikkerhetskurs på bane. I disse tilfellene kan du bestille nytt førerkort uten å vente.

Om du ikke har tatt teoriprøven for bil, MC eller moped, så kan du starte veien til førerkortet hos Testen.no

Hvor lenge er et midlertidig førerbevis gyldig?

Hovedsakelig så er et midlertidig førerbevis gyldig i 3 måneder. Du har muligheten til å søke om et utsettelse på inntil 3 måneder en gang. Innen den tiden er du nødt til å søke om et nytt førerkort. I denne tiden er du nødt til å ha med gyldig legitimasjon når du kjører. Det er fordi det midlertidige ikke har bilde og telles ikke som gyldig alene. 

I tillegg til dette er det usikkert i hvilke land du kan kjøre med det gyldige beviset. På politiet sin nettside står det at det kun er gyldig i Norge, men på Vegvesenet sine nettsider er det skrevet at det er tilgjengelig i Sverige, Danmark og  Finland også. Dette må du undersøke mer nøyaktig hvis du skal kjøre i andre land.

Finnes det alternativer til midlertidig førerkort?

Nei, dette er svært strengt slik at det ikke skal misbrukes. Du er enten nødt til å henvende deg til politiet, Vegvesenet eller trafikkstasjonen. Allikevel kan du også bruke førerkortappen for å vise til førerkortet sitt. Dette må du huske på at ikke gjelder som gyldig legitimasjon andre steder, så det kan være lurt å ha et fysisk kort tilstede. 

Hvis du mister førerkortet ditt i utlandet

Om du har mistet førerkortet ditt i Sverige, Danmark eller Finland bør du melde inn dette på Vegvesenet sin side. Da vil du få muligheten til å skrive ut et midlertidig bevis. Dette vil være tilgjengelig i disse landene. Om tilfellet skulle være at du mister førerkortet i andre land enn dette, så bør du kontakte Vegvesenet for videre informasjon.

Les også: Enkle måter å automatisere småbedriften din på

Hvis du har funnet førerkortet ditt igjen, så kan du gjøre dette!

  • Om du skulle finne igjen et førerkort du har meldt savnet, så kan du melde det funnet hos Vegvesenet. Da kan du bruke det gamle kortet igjen.
  • Om du skulle finne igjen førerkortet etter at du har bestilt et nytt, så skal du levere det gamle førerkortet på trafikkstasjonen.