Omgangssyke på jobben: Hvordan håndtere, forebygge og komme tilbake til arbeid

Navigering av omgangssyke på jobben: Hvordan håndtere, forhindre og komme seg etterpå

Innholdsfortegnelse

Innledning

Hvem har vel ikke opplevd omgangssyken? Den ubehagelige sykdommen som holder deg i fangenskap på badet og setter en stopper for alle planer. Når omgangssyken rammer en arbeidsplass, oppstår det både praktiske og helsemessige utfordringer.Statistisk sett er omgangssyke en av de vanligste årsakene til fravær på jobb, men er det egentlig bare en uunngåelig del av livet, eller kan det gjøres noe for å forebygge dens spredning på arbeidsplassen?
Navigering av omgangssyke på jobben: Hvordan håndtere, forhindre og komme seg etterpå

Forståelse av omgangssyke

Omgangssyke er en virussykdom som ofte forbindes med symptomer som magekramper, kvalme, diaré og oppkast. Selv om mild omgangssyke kan vare noen få dager, kan en alvorlig episode strekke seg over en uke eller mer. Så hva utløser utbruddet? Den vanligste årsaken er norovirus og rotavirus, men det kan også være et resultat av andre bakterier og parasitter.Viruset smitter raskt og enkelt, spesielt der folk samles – som på arbeidsplassen.

Omgangssyke på arbeidsplassen

Ingen vil være den personen som bringer omgangssyken til kontoret. Men mange gjør det, sannsynligvis uten å være klar over det.Omgangssyke kan påvirke både arbeidsmiljøet og produktiviteten negativt. Det er derfor relevant å bli kjent med hva arbeidsmiljøloven sier om sykdom på jobben. En sentral regel er at ethvert sykefravær skal meldes til arbeidsgiver så snart som mulig, dette inkluderer også omgangssyke.

Hvordan håndtere omgangssyke i en jobbkontekst

Dersom du begynner å kjenne symptomene på omgangssyke kommer snikende, kan det være lurt å ta fri fra jobb. Hensynet til kollegenes helse og smittefare bør veie tyngre enn arbeidet som venter på skrivebordet ditt.Kommunikasjon blir en nøkkelrolle her – informer dine overordnede og kolleger om situasjonen, slik at nødvendige tiltak kan gjennomføres.
Navigering av omgangssyke på jobben: Hvordan håndtere, forhindre og komme seg etterpå

Forebygging av omgangssyke på arbeidet

Det er her den gode nyheten kommer inn. Omgangssyke på jobben kan forebygges. God håndhygiene er det mest effektive tiltaket mot omgangssyke. Regelmessig rengjøring av overflater og gjenstander som ofte berøres, kan også bidra til å redusere spredning av viruset.Videre kan helse- og velværeprogrammer på arbeidsplassen spille en stor rolle. Å styrke immunforsvaret gjennom riktig kosthold, jevnlig trening, og tilstrekkelig hvile kan bidra til å styrke kroppens forsvar mot sykdommen.
Navigering av omgangssyke på jobben: Hvordan håndtere, forhindre og komme seg etterpå

Nyttige råd for å komme tilbake til arbeid etter omgangssyke

Når du er på bedringens vei og vurderer å gjøre comeback på jobben, er det viktig å være ærlig med deg selv og vurdere om du faktisk er klar for det. Ta hensyn til dine kollegaer og gå ikke tilbake til jobben før du er helt frisk.Kom tilbake til dine daglige rutiner gradvis, og ikke nøl med å søke lege hvis du opplever en tilbakevendende omgangssyke.

Konklusjon

Vi har alle et ansvar for å holde arbeidsplassen sunn og produktiv. Kunnskap om omgangssyke – hvordan den håndteres, forebygges, og overvinnes – er derfor et viktig skritt i riktig retning.
Navigering av omgangssyke på jobben: Hvordan håndtere, forhindre og komme seg etterpå
Husk, en omgangssyk arbeidstaker er ikke en produktiv arbeidstaker.

Referanser

Helsenorge, Arbeidstilsynet, Folkehelseinstituttet, WebMD

Om forfatteren

Artikkelen er skrevet av ABM-Utvikling’s helseeksperter, med ekspertise i folkehelse, sykdomsforebygging og arbeidshelse. For mer informasjon, kontakt oss.Nøkkelord: